Friday, May 25, 2012

Прашањето за Калциумот

Ако не треба да конзумираме млеко и млечни производи, се поставува прашањето: како ќе внесуваме калциум во нашиот организам?

Многумина сеуште веруваат дека е неопходно да се користат млечни производи во исхраната за да се внесе доволно количество на калциум. Сепак многубројни студии покажале дека калциумот од млечните производи е всушност штетен за нашите тела. Тој не се абсорбира добро, и може да формира наслаги во телото, а особено околу зглобовите, предизвикувајќи низа заболувања.

Ако е тоа навистина така, се поставува другото прашање: зошто на секој чекор гледаме и слушаме дека млекото и млечните производи треба да се составен дел од нашата секојдневна исхрана? Одговорот е едноставен: млечната индустрија е една од најголемите индустрии во светот, која што врти многу пари, и без неа би пропаднале многу општества.  

Освен од калциумот, човековите коски се состојат и од над 12 други минерали. Па според тоа, Остеопорозата е дефинирана како „губење на минерали во коските“, а не како „недостаток на калциум“. 

Растенијата содржат доволни количини на калциум, протеини, минерали и други хранливи материи што ќе ги задоволат нашите потреби. Она што им е потребно на нашите тела е калциум од растително потекло, а најмногу го има во следните растенија: 
  • семиња: сусам и сончоглед.
  • зрнести плодови: бадеми, бразилски ореви, лешници и обични ореви.
  • зеленчук: зелка и брокула.
  • овошје: смокви, кајсии и маслинки. 


* РЕФЕРЕНЦИ: Better RawRaising Raw Vegan Children E-Book @ The Garden Diet

No comments:

Post a Comment