Friday, June 15, 2012

Прашањето за Протеините

Уште едно многу често прашање е: како се внесуваат доволно протеини кога се храните со сурова веганска храна? 

  • Врз основа на 700 студии, докажано е дека исхрана која содржи околу 7% протеини е повеќе од доволно за повеќето луѓе. 
  • Суровата храна има многу повеќе употребливи протеини и со подобар квалитет отколку готвената храна. Па според тоа ќе ви треба помала количина од истите. 
  • Повеќебројни студии покажуваат дека јадењето вегански протеини е многу поздраво од протеините од животинско потекло (млеко и месо). 
  • Најдобрите извори на не-животински протеини се зелените лиснати зеленчуци (спанаќ, кељ, магдонос), брокула, краставица, артичоки, целер, јатки и семки (коноп, лен, тиква, бадеми), (пченични) треви, никулци, зрна. 

Според овие податоци, изгледа тешко да НЕ се внесуваат доволно протеини во текот на денот, освен ако не сте фрутариан (да се храните само со овошје). Овошјето воглавно нема протеини. 


* РЕФЕРЕНЦИ: The Best of Raw Food (Esme Stevens is the president of Raw Food Europe and has the number 1 website for starters of a raw food diet: thebestofrawfood.com)

No comments:

Post a Comment